PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN

NETWORKEDBLOGS

BLOGGERS 1 MALAYSIA IKUT SAYA, SAYA IKUT ANDA JUGA

Thursday, December 1, 2011

INILAH YANG TERBAIK BUAT RAKYAT MARHEIN...!!!


Beginilah yang kita mahukan kerajaan mengambil berat rakyat masalah yang dibebani rakyat. Bukan sekadar bercakap, tetapi harus melunaskan janji-janji mereka laungkan untuk membantu rakyat. Adakah kerajaan sebegini yang Pakatan PR ingin rakyat tukar..??

Tukar ajalah parti Pakatan PR kepada pakatan PEROSAK RAKYAT kerana takda jasanya melainkan asyik membangkang saja. Jikalau dibangkang benda yang baik takpa lah juga, ini selalu membangkang benda yang mengarut.

Hari tu Pakatan PR kata pemberian RM100 adalah kerana agenda politik, kali ni apa pulak temberang busung mereka. Ini adalah sebahagian Bajet 2012 yang dinyatakan oleh Perdana Menteri untuk memperjuangkan nasib membela rakyat berpendapatan rendah di Malaysia.

Pakatan PR ni parti luar negara ke sehinggakan tak tahu perkembangan Bajet Kerajaan tempoh hari...!!!

DAFTAR BANTUAN RM500, 12 DISEMBER.

KUALA LUMPUR 30 Nov. - Pendaftaran permohonan Bantuan Tunai RM500 akan dibuat mulai 10 Disember ini untuk tempoh satu bulan, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Sehubungan itu, beliau berkata, pembayaran Bantuan RM500 hanya akan dibuat kepada ketua isi rumah yang layak mulai pertengahan Januari tahun depan.

Menurutnya, borang pendaftaran boleh didapati secara percuma mulai tarikh tersebut di Jabatan Pembangunan Persekutuan, Pejabat Cawangan dan Pusat Khidmat Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), serta agensi-agensi Kerajaan.

''Borang yang lengkap diisi beserta salinan kad pengenalan, hendaklah diserah untuk proses pendaftaran di Jabatan Pembangunan Persekutuan/Negeri, sekolah-sekolah terpilih serta pejabat-pejabat cawangan LHDN,'' katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Ahmad Husni, bantuan ini dijangka dapat memberi manfaat kepada seramai 5.2 juta isi rumah atau 79.5 peratus daripada keseluruhan isi rumah di negara ini.

"Pemberian ini melibatkan anggaran peruntukan sebanyak RM2.6 bilion," katanya.

Pada pembentangan Bajet 2012 Oktober lepas, kerajaan mengumumkan pemberian bantuan tunai sekali, sebanyak RM500 kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah.

"Bantuan ini adalah tanda keprihatinan kerajaan dalam usaha untuk membantu meringankan kenaikan kos sara hidup rakyat," kata Ahmad Husni.

Isi rumah yang layak memohon, merujuk kepada seorang lelaki atau wanita yang menjadi ketua kepada ahli yang tinggal serumah atau ketua keluarga.

Ia merangkumi individu berkahwin, termasuk anak yang berkahwin dan tinggal bersama ibu bapa; ibu atau bapa tunggal yang mempunyai tanggungan; individu (bujang, duda, ibu tunggal) bujang yang mempunyai tanggungan; dan warga emas sebatang kara.

Ketua isi rumah yang bekerja sendiri juga layak untuk memohon, katanya.


- BERNAMA

No comments:

TOP HOT ARTIKEL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...