PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN

NETWORKEDBLOGS

BLOGGERS 1 MALAYSIA IKUT SAYA, SAYA IKUT ANDA JUGA

Tuesday, December 28, 2010

PERLANTIKAN KHUSRIN TIDAK PERLU PERSETUJUAN KHALID IBRAHIM

 Walaupun perlantikan Datuk Mohammed Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah, namun kerajaan Parti Keadilan Rakyat Selangor menganggap keputuan itu sebenarnya belum muktamad pula.

Tan Sri Abdul Khalid pula telah mempersembahkan surat kepada Sultan Sharafuddin memaklumkan yang Abdul Khalid tidak dihubungi bagi diberitahu tentang cadangan tersebut. Menteri Besar Selangor ni sebenarnya telah memilih 3 nama yang difikirkan sesuai nak menggantikan menjawat jawatan tersebut, tindakan Khalid yang tak tahu malu ni nak mencadangkan semula 3 nama tersebut untuk mendapat perkenan Sultan Selangor.

.Tindakan tersebut dilakukan sebagai reaksi terhadap pengumuman perlantikan Mohammed Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru berkuatkuasa 1 Januari 2011 yang diumumkan oleh Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd. Sidek Hassan.
Perlantikan Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor ( JAIS ), Datuk Mohammed Khusri Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri tidak perlu mendapat persetujuan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim.
Sultan Sharafuddin Idris Shah memang telah memperkenankan diatas perlantikan tersebut dan mengikut Perlembagaan Negeri, Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Datuk Mohamad Munir Bani mempunyai kuasa eksekutif untuk tujuan itu.

Undang-undang tubuh Kerajaan Negeri Selangor juga menyatakan, jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri dan beberapa jawatan lain perlu diwujudkan dan perlantikannya perlu dibuat oleh Suruhanjaya yang berkenaan iaitu Suruhanjaya Perkhidmatan Awam. Ketua Setiausaha Negara haruslah mendapat perkenan Sultan Selangor terlebih dahulu sebelum melantik individu itu kata Datuk Mohamad Munir Bani.
 " Sesudah mendapat perkenan Tuanku, perlantikan boleh dilakukan mengikut Undang-undang tubuh Kerajaan Negeri dan tidak perlu  melalui Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim. Surat persetujuan Sultan Sharafuddin mengenai perlantikan Mohammed Khusrin dan satu salinan telah dihantar kepada Menteri Besar untuk pengumuman. Dipercayai Setiausaha sulit beliau telah menerimanya tetapi mungkin Abdul Khalid belum mendapat surat itu kerana beliau sedang bercuti ", tambah Datuk Mohamad Munir Bani.

Nampaknya si Khalid nak main wayang kulit....!!!!

No comments:

TOP HOT ARTIKEL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...