PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN

NETWORKEDBLOGS

BLOGGERS 1 MALAYSIA IKUT SAYA, SAYA IKUT ANDA JUGA

Saturday, October 22, 2011

MUFTI PERAK KATA TAKBIR PAS MENGARUT...!!!Lihat huraian di bawah berkenaan isu takbir yang dilaungkan oleh mereka. Sesungguhnya ia tiada di dalam Islam. Malah hadith yang mereka gunakan untuk menghalalkan perbuatan mereka juga disalahguna.

Dalil-dalil tentang bertakbir yang dikemukakan (oleh para pendukung PAS) tersebut perlu diteliti semula baik-baik bagi melihat kaedah praktiknya yg betul. Supaya jangan hanya tahu bertakbir, tapi tak ketentuan hala kaedahnya.

Di antara dalil yang mereka gunakan adalah sebagaimana berikut:

Daripada Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu (beliau menceritakan) bahawa seorang lelaki berkata:

يَا رَسُولَ اللَّهِ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أُسَافِرَ فَأَوْصِنِي قَالَ عَلَيْكَ بِتَقْوَى اللَّهِ وَالتَّكْبِيرِ عَلَى كُلِّ شَرَفٍ فَلَمَّا أَنْ وَلَّى الرَّجُلُ قَالَ اللَّهُمَّ اطْوِ لَهُ الْأَرْضَ وَهَوِّنْ عَلَيْهِ السَّفَرَ

"Ya Rasulullah, sesungguhnya aku ingin melakukan perjalanan (safar), maka berilah aku wasiat (pesanan). Beliau berkata, "Hendaklah engkau bertaqwa kepada Allah, dan bertakbir di atas setiap tempat yang tinggi." Kemudian ketika orang tersebut telah berpaling, beliau mengatakan, " Ya Allah, dekatkanlah jarak bumi, dan ringankanlah perjalanannya."." (Hadis Riwayat at-Tirmidzi, 11/336, no. 3367. Kata at-Tirmidzi, hadis ini hasan. Begitu juga al-Albani dan Syu'aib al-Arnauth)

3 comments:

Anonymous said...

padan muka pas...takbir tak tentu hala smpaikan cina kapir dok tipu pun puak pas dok takbir tak habis2...

memang dasar parti pas jual agama...

pejuang hamas..

Anonymous said...

Habis saja maki hamun, buat fitnah, puak Pas akan takbir ramai2...

Anonymous said...

puak-puak ham pas ni memang bodoh . otak letak kat kepala butuh .nila jadinya.

TOP HOT ARTIKEL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...