PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN

NETWORKEDBLOGS

BLOGGERS 1 MALAYSIA IKUT SAYA, SAYA IKUT ANDA JUGA

Monday, August 8, 2011

ULAMA PAS MENYOKONG TINDAKAN JAIS..!!?Tiada gunanya kewujudan Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) seakiranya jabatan tersebut tidak dapat melaksanakan tanggung jawabnya mencegah umat Islam di negeri Selangor daripada melakukan perkara bertentangan dengan ajaran agama Islam.

Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib menyokong sekiranya tindakan JAIS menyerbu gereja di Damansara Utama berdasarkan peraturan dan undang-undang Islam kerana JAIS berhak bertindak sedemikian.

Sebelum berlaku insiden tidak diingini, tindakan itu adalah pencegahan awal sepatutnya dilakukan. Kegiatan berkaitan dengan agama Islam adalah di bawah jabatan agama itu sendiri, dan jikalau JAIS tidak dapat bertindak di atas maklumat yang diberikan orang ramai.

Maka tidak ada guna adanya jabatan berkenaan...!!? Jais bertindak mestilah mendapat maklumat orang ramai, itu adalah peringkat pertama dalam usaha pencegahan. Hendak mendapatkan maklumat daripada polis, itu bukan kerja polis,” katanya.

Umat Islam sepatutnya memilih berada di masjid atau surau untuk bertarawih dan mengerjakan amalan dituntut Allah. Mereka sepatutnya berada di rumah, masjid atau surau. Bukan di rumah ibadat orang bukan Islam kerana itu boleh mendatangkan kecurigaan dan keraguan katanya.

Walaupun diizinkan berbilang agama tetapi sudah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan mengenai agama Islam sebagai: agama rasmi. Ada pihak tidak faham makna kebebasan beragama, sebab itu mengeluarkan kenyataan tidak sepatutnya.

Dalam pada itu, beliau juga menyokong tindakan dan kenyataan Exco Hal Ehwal Agama Islam Selangor, Datuk Hasan Ali berhubung isu itu kerana beliau berhak berbuat demikian.

5 comments:

Anonymous said...

keykeykey..apa khalid samat dgn haji hadi nak balas...PAS semakin rosak...wajib dikuburkan pada pru13

Anonymous said...

Aslm..Meme doh bukan sunat tapi WAJIB PAS di kuburkan. Kita mulo di Kelate dulu..

ANAK BUKIT HIJAU said...

Salam.

PAS telah dilahirkan oleh ulama'.

Elok sangatlah kalau nampak parti itu dah nak keluar landasan, menjadi peranan ulamalah untuk membetulkan kembali.

Semoga ia menjadi permulaan yang baik.

abu idris said...

follaw back arrayah.info - Serangan JAIS Ke Atas Gereja : Apakah Tanggungjawab Pemerintah dan Penguasa Islam ke atas Umat?

Anonymous said...

Setuju dengan Tuan.Haji...secara warasnya diBulan Ramadhan ini umat islam berduyun-duyun ke Surau atau masjid, apa kejadahnya yang mereka tuu ke gerejak pulak..Aik dah tak tahu mana membezakan mana masjid mana gereja ke??pelik2...BANGUN D SEDARLAH BAHAWASANYA BANGSA N AGAMA KITA SUDAH MULA DI PANDANG ENTENG D MURAH OLEH BANGSA LAIN DI NEGARA KITA...

TOP HOT ARTIKEL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...