PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN

NETWORKEDBLOGS

BLOGGERS 1 MALAYSIA IKUT SAYA, SAYA IKUT ANDA JUGA

Friday, February 3, 2012

BAGI BONUS RM500 SETIAP KALI PILIHANRAYA LAGI BAGUS BUAT SEMUA RAKYAT..!!!


Bukan nak komen ataupun mencerca, sebaliknya sekadar cadangan untuk menggalakkan setiap penduduk di Malaysia ni agar mendatar dan mengundi. 
Barulah kesemuanya akan terus mendatar sebagai pemilih, malah berebut-rebut untuk mengundi.

Kalau puak pembangkang, sudah pasti mereka akan kata ia semacam membeli undi rakyat untuk mengundi kerajaan. 
Tetapi harus diingat, itu adalah kemahuan orang ramai sendiri kerana jikalau anda bernaung kepada parti apa sekalipun tetap menerima bonus imbuhan tersebut.

Walaupun anda dipihak pembangkang sekalipun, pangkahlah apa yang difikirkan baik dan sesuai berkenan dengan citarasa sendiri. Ia adalah tetap rahsia, undi adalah rahsia.

Ia menguntungkan setiap rakyat Malaysia kerana imbuhan yang diberikan setiap pilihanraya, itupun selang 4 tahun sekali. Bukanlah tiap-tiap tahun..!!!

Demi kebaikan rakyat sendiri yang bernaung kepada kerajaan perihatin terhadap rakyatnya sendiri. Barulah namanya kerajaan perihatin dan berkebajikan, sentiasa mengambil berat dan membantu rakyatnya.

Cadangan yang terbaik buat seluroh rakyat Malaysia..!!! Barulah boleh dibuat dan kuatkuasakan undang-undang dibawah ni...


SPR: Denda tidak daftar pemilih boleh dilaksana

KUALA LUMPUR 2 Feb. – Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menjelaskan bahawa bukan suatu yang mustahil jika Malaysia melaksanakan undang-undang mendenda mereka yang tidak mendaftar sebagai pemilih atau gagal mengundi.

Pengerusi SPR, Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, ia boleh dilaksanakan sekiranya undang-undang tentang pendaftaran pemilih dan mengundi dipinda.

“Cadangan ini boleh dilaksanakan sekiranya undang-undang dipinda,” katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas cadangan Presiden Pertubuhan Pemikir Profesional Melayu Malaysia, Prof. Datuk Dr. Kamaruddin Kachar semalam yang mencadangkan supaya kerajaan memperkenalkan undang-undang baru yang boleh mendenda mereka yang tidak mendaftar dan gagal membuang undi pada pilihan raya.

Menurut Kamaruddin, kaedah itu tidak mustahil dilaksanakan di negara ini kerana sudah ada negara lain termasuk Australia yang menggunakan undang-undang seumpama itu.

Ia ekoran pendedahan oleh Abdul Aziz kelmarin bahawa orang Melayu dikesan paling ramai tidak mendaftar sebagai pengundi daripada keseluruhan 3.7 juta orang yang layak berbuat demikian.

Pendedahan itu berdasarkan kajian oleh SPR yang mendapati bahawa orang Melayu memandang remeh perkara tersebut dengan memberi pelbagai alasan.


- SUMBER UM

No comments:

TOP HOT ARTIKEL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...