PROGRAM TRANFORMASI KERAJAAN

NETWORKEDBLOGS

BLOGGERS 1 MALAYSIA IKUT SAYA, SAYA IKUT ANDA JUGA

Saturday, June 4, 2011

KERAJAAN NEGERI SELANGOR DAH MULA PASANG KRONI
Seramai 37 kontraktor pembersihan kawasan awam ‘tersepit’ dalam kemelut antara Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dan Alam Flora Sdn Bhd (Alam Flora) berikutan pengumuman dibuat kerajaan negeri mengenai pengembalian semula tugas operasi pembersihan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT), Julai ini.

Wakil kontraktor, Norazmi Baharuddin, berkata keputusan berkenaan dianggap tidak patut kerana ia dianggap melanggar perjanjian pengurusan yang dimeterai antara MPAJ dan Alam Flora yang berkuat kuasa sejak 2007.

Katanya, MPAJ perlu meneliti semula perjanjian berkenaan sebelum menamatkan operasi pembersihan kawasan awam oleh Alam Flora.

Norazmi turut mendakwa menerima maklumat semua kontraktor pembersihan awam sedia ada berisiko kehilangan kontrak berikutan MPAJ merancang untuk melaksanakan kaedah ‘in house’ sebanyak 50 peratus manakala selebihnya ditender semula kepada kontraktor baru.

Katanya, tindakan MPAJ dianggap mengecewakan kerana dalam masa sama, kontrak mereka bersama Alam Flora sudah diperbaharui untuk tempoh setahun bermula 1 Mei lalu. “Tindakan itu mengelirukan kerana kuasa penamatan kontrak berada di bawah Alam Flora bukannya MPAJ.

“Jika benar tender dibuka semula, kami tak pasti dengan nasib 1,000 pekerja yang bergantung hidup kepada pekerjaan pembersihan sekarang,” katanya ketika sidang media di sini, semalam.

Beliau turut menyangkal kenyataan MPAJ berhubung penjimatan kos pembersihan kerana PBT berkenaan tidak berkemampuan melaksanakan pengurusan pembersihan awam, selain mengalami kekurangan tenaga kerja, peralatan dan jentera.

No comments:

TOP HOT ARTIKEL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...